LIČNOST DANA

U top 100 umjetnika

Otvorila izložbu „Misli sloboda“ u Rimu

Selesković: Na spisku 1.000 slikarki iz Amerike

Piše: Ml. D.

25.3.2019

Renomirana bosanskohercegovačko-američka umjetnica Edina Selesković otvorila je u petak, 22. marta, u glavnom gradu Italije izložbu „Misli sloboda“. Nakon ogromnog uspjeha prvog italijanskog izdanja, engleski sajam “Artrooms Fairs” održava se u Rimu u hotelu „The Church Village“.  

Ovo je jedini sajam u svijetu koji nudi besplatne izložbene prostore za skoro 100 umjetnika odabranih među hiljadama kandidata iz čak 65 zemalja svijeta. Ove godine Edina Selesković iz BiH našla se među njih 100 s instalacijom „Misli sloboda - Think freedom“.

Danas je, s punim pravom, smatraju jednom od najpoznatijih savremenih umjetnica u BiH. Plijeni pažnju svjetske javnosti, a, između ostalog, nalazi se i na spisku 1.000 slikarki iz Amerike koji je objavio Nacionalni muzej žena u umjetnosti iz Vašingtona.

Diplomirala je na poznatoj likovnoj akademiji „Corcoran School of Art“, na odsjeku skulpture. Njeni radovi bili su izloženi na brojnim samostalnim i grupnim izložbama širom SAD, u Evropi, Aziji... I, naravno, u BiH.

Iz Tuzle u SAD odvela ju je srednjoškolska razmjena učenika 1991. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.