LIČNOST DANA

Čovjek od riječi

Frontmen „Iron Maidena“ zvanično postao počasni građanin Sarajeva

Dikinson: Još jednom pokazao svoju veličinu. S. Saletović

Piše: N. Aj.

7.4.2019

Brus Dikinson (Bruce Dickinson), frontmen legendarnog britanskog hevi metal benda „Iron Maiden“, zvanično je postao počasni građanin Sarajeva.

Ovo priznanje uručeno mu je jučer u Vijećnici, Brus je iz Londona došao samo da ga preuzme. U bh. prijestonicu stigao je preksinoć, a ostao je manje od 24 sata. Sam, bez svite, bez osiguranja, bez velike pompe, vrhunski muzičar još je jednom pokazao svoju veličinu.

I ovog puta dokazao da je čovjek od riječi. Ispunio je i ono obećanje 1994. godine, kada je došao u opkoljeni grad, dok su granate sa svih strana padale i ubijale nevine građane. Ni sam godinama nije bio svjestan šta je tada uradio za jedan mali, a veliki grad i njegove stanovnike. Ali, Sarajlije jesu. O tom iskustvu čak je pisao i u svojoj autobiografskoj knjizi „What Does This Button Do?“.

Ne treba zaboraviti ni da je prije nekoliko godina ispunio obećanje da će doći za potrebe snimanja dokumentarca „Scream for Me Sarajevo“, reditelja Tarika Hodžića i autora Jasenka Pašića. Nije mu bilo teško, a oporavljao se od borbe s rakom grla. A dao je, nezvanično, riječ da će se opet najesen vratiti.

Brus Dikinson rođen je 7. avgusta 1958. godine u Vorksopu u Velikoj Britaniji. „Iron Maidenu“ pridružio se 1981. Ima troje djece, dva sina i kćerku.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.