LIČNOST DANA

"Plavi bombarder" u zasluženoj penziji

Legendarni Nijemac čak 21 sezonu nosio dres Dalas Maveriksa

Novicki: Šesti strijelac NBA lige

N.D.

14.4.2019

Prvi put je dres Dalasa u zvaničnoj utakmici obukao 2. februara 1999. godine, a već je april 2019. i u duelu protiv Feniksa uzeo je mikrofon u prepunoj domaćoj dvorani. Objelodanio je kako napušta aktivno igranje košarke.

Dirk Novicki (Nowitzki) ili kako su ga zvali „The Blonde Bomber“, 21 sezonu nosio je dres Maveriksa i postao istinska legenda NBA, ali i svjetske košarke. 

Kako su rekli u Dalasu, teško će naći način da mu zahvale na svemu, ali tu noć su bar pokušali pokazati koliko im je značio Nijemac koji je klubu ostao vjeran toliko dugo. On je na posljetku zahvalio svima, a posebno navijačima, kako je rekao, za nevjerovatne uspomene.

Otišao je jedan od najvećih, svi se slažu. Duboko bi se trebalo zaroviti u NBA statistike kako bi se pobrojalo sve što je uspio ostvariti. U najkraćem, on je šesti je strijelac u historiji NBA lige sa postignutih 31.510 poena. Igrao je 14 puta All star utakmicu, a četiri puta je biran u prvu petorku lige. Osvojio je NBA titulu 2017. godine, a bio je biran i za najboljeg igrača lige.

Dirk Novicki rođen je 19. juna 1978. godine u njemačkom Vurcburgu. Iz kluba Vulcburg ga je draftovao Milvoki, odakle je preselio u Dalas. Igrao je za reprezentaciju Njemačke s kojom je osvojio evropsko srebro i svjetsku bronzu. Bio je proglašavan najkorisnijim igračem Svjetskog i Evrtopskog prvenstva.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.