LIČNOST DANA

Majstor koji je otključao Banja Luku

Legendarni golman Borca dobio priznanje grada

Arslanagić: Prij 43 godine donio titulu u Banja Luku

N. D.

23.4.2019

Dugo je trebalo da dođe do toga, ali je ipak uspio. Abas Arslanagić, legendarni golman Rukometnog kluba Borca i reprezentacije Jugoslavije, otključao je Banja Luku. Prije nešto više od 43 godine zajedno sa saigračima donio je titulu prvaka Evrope u ovaj grad, a sada je dobio najveće gradsko priznanje „Ključ grada”.

Kako je rekao, to je priznanje ne samo njemu, nego cijeloj njegovoj generaciji i drago mu je da je konačno neko to prepoznao. Čovjek koji je 61 godinu u rukometu, po mnogima, bio je možda i najbitnije ime u najblistavijim trenucima u historiji banjalučkog, ali i bh. sporta, i nema dileme da je priznanje stiglo u prave ruke.

Abas Arslanagić rođen je 2. septembra 1944. godine u Derventi. Osim što je bio vrhunski rukometni golman, ima zvanje profesora fizičke kulture, a bavio se i novinarskim pozivom. Igrao je za Derventu, beogradski Partizan, Borac i njemački Lubek.

Ubilježio je 125 nastupa na golu reprezentacije Jugoslavije, s kojom ima i olimpijsko zlato. Kao trener je radio u velikom broju klubova, a bio je i selektor reprezentacija Jugoslavije, Katara, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.