LIČNOST DANA

Čuvar Srebrenice

Objavio je knjigu „Preživjeti Srebrenicu“ prije dvije godine, izdata je na više jezika

Hasanović: Trajni rad za sjećanje. Kristian Skeie

Piše: A.Nu.

25.4.2019

Genocid u Srebrenici ostavio je neizbrisiv trag na sve njene stanovnike. Posebno na djecu, mladiće i djevojke, koji nisu bili svjesni onoga što se dešavalo. Gledali su smrti u oči, a nisu znali da im svaki novi otkucaj srca daje šansu za život, za budućnost, koja je oduzeta nevino ubijenim njihovim komšijama, njih 8.372... 

Koliko je genocid promijenio živote Srebreničana, govori i činjenica da je trebalo proći određeno vrijeme da bi se moglo početi pisati o stravičnim zločinima. Za razliku od prvih godina nakon genocida u Srebrenici, sada oni koji su svjedočili počinjenim zlodjelima pišu i pričaju o tome.

Srebreničanin Hasan Hasanović, koji je u vrijeme genocida u Srebrenici imao 19 godina, ovih je dana gost prestižnih univerziteta u SAD. Predavanja je držao o Srebrenici. Zna da će, ako sjećanje na bijele nišane umre, to biti druga izdaja Srebrenice. Njegova knjiga „Preživjeti Srebrenicu“, koju je objavio prije dvije godine, prevedena je na više jezika. Ona je njegov doprinos narednim pokoljenjima. Da pamte i da ne zaborave.

Hasanović je prevodilac i kustos u Memorijalnom centru Potočari. Iz dana u dan, kao što je to uradio ovih dana u Americi, Srebrenicu diže iz pepela. Ne da je zaboravu, koji bi za ovaj grad, pored žrtava, bio najveća tragedija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.