LIČNOST DANA

Profesionalac iznad svega

Advokatica koja se ne plaši, jer duboko vjeruje u svoje znanje i poštuje kodeks profesije

Vidović: Duboki korijeni u pravničkoj profesiji BiH

Piše: A. H.

28.4.2019

Skupština Regionalne advokatske komore Sarajevo na prekjučerašnjoj sjednici izabrala je advokaticu Vasviju Vidović za svoju novu predsjednicu. Povjerenje kakvo je Vidović dobila na tajnom glasanju najbolje govori o njenoj reputaciji i ugledu koji uživa među kolegama, dostojnom da predstavlja struku kojom se bavi. 

Duboki su korijeni Vasvije Vidović u pravničkoj profesiji BiH. Prijeratni sudija, odmah po formiranju Haškog tribunala našla se u Hagu na poziciji bošnjačkog oficira za vezu s Tribunalom. Zahvaljujući svom znanju i dubokoj posvećenosti poslu kojeg se prihvatila, bila je desna ruka tadašnjih haških tužilaca koji su pripremili prvu optužnicu za genocid u Srebrenici, koja je okončana osuđujućom presudom.

Kao advokat, pred Haškim tribunalom branila je visoke bošnjačke oficire. Ko je samo jednom kročio u tamošnju sudnicu, mogao je vidjeti s koliko se poštovanja i tužioci i sudije, iako na suprotnim stranama, odnose prema Vasviji Vidović.

Koliko je bila cijenjena kao pravnik, ali i kao čovjek, najbolje pokazuje podatak da su, nakon što se iz Haga vratila u zemlju, pojedini haški tužioci tražili upravo njeno mišljenje kao preporuku za angažman na nekom od međunarodnih sudova.

Vasvija Vidović iznad svega je profesionalac i osoba koja je bezrezervno na strani pravde. Advokatica koja se ne plaši, jer duboko vjeruje u svoje znanje i poštuje kodeks profesije. Takvi su ne bez razloga oduvijek birani za prve među jednakima.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.