LIČNOST DANA

Rediteljski Supermen

Trijumf predstave “Sjećaš li se Doli Bel” za 49. rođendan

Mladenović: Šanse za neuspjeh nije bilo

Piše: N. Aj.

2.5.2019

Još od premijernog izvođenja, predstava "Sjećaš li se Doli Bel" Kamernog teatra 55 pokupila je sve simpatije. Publiku je i nasmijavala, ali i tjerala na suze.

Pozorišna adaptacija istoimenog romana Abdulaha Sidrana ispostavila se kao pravi pogodak. Još kada je djelo rađeno pod rediteljskom palicom Čarobnjaka, kako Kokana Mladenovića mnogi nazivaju, šanse za neuspjeh nije bilo.

Dokaz tome su i nagrade osvojene na prvom festivalu na kojem je predstava učestvovala, Festivalu bh. drame i autorskog teatra u Zenici. Skoro sva priznanja otišla su u ruke aktera predstave, kao i u ruke Mladenovića. Apsolutni trijumf!

A na taj dan srbijanski reditelj je proslavio 49. rođendan, i to sa stilom. Zahvalnost i čast što su radili s jednim takvim čovjekom, ansambl Kamernog teatra 55 iskazao je na poseban način. Taj dan svi su nosili majice s likom Mladenovića, koji je prikazan kao Supermen. A kako ga drugačije i promatrati, kad je uspio što malo ko može - barem nakratko ujediniti države bivše Jugoslavije kroz kulturu. I torta je bila simbol države koje više nema, petokraka zvijezda.

Kokan Mladenović rođen je 30. aprila 1970. godine u Nišu. Osvojio je brojne nagrade za svoja ostvarenja i smatra se jednim od najboljih reditelja današnjice na ovim prostorima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.