LIČNOST DANA

Neumorni tragač

Od dana rušenja Aladže dao se u potragu za svakim kamenom njenih zidova

Ef. Efendić: Nikad izgubljena nada

A. H.

5.5.2019

„Zahvalan sam Gospodaru što me je počastio da radim na traganju za ostacima Aladže“, riječi su kojima se vjernicima na svečanosti otvaranja Aladža džamije u Foči u svoj svojoj pobožnosti jučer obratio bivši muftija goraždanski Hamed ef. Efendić.   

Iako se iz njegovih riječi nazirala radost i ponos zbog obnove fočanskog džamijskog bisera, one su istovremeno progovarale i o tužnim slikama njegovog prvog susreta s razrušenim temeljima Aladže, koje, kako je rekao, ni danas ne može zaboraviti.

Bezbroj je razloga zbog kojih je u jučerašnjem danu muftija Efendić bio ponosan. On se još od dana rušenja Aladže, lišen ljudskog straha, dao u potragu za svakim kamenom njenih zidova, nikad ne gubeći nadu da će ona ponovo biti izgrađena.

S imamima svog muftijstva, prije svih Asimom ef. Karovićem, kao i mnogim fočanskim džematlijama, godinama je išao tragovima informacija o mogućim lokacijama na koje su rušitelji Aladže izmjestili njenu konstrukciju, da bi, na kraju, istim tim rušiteljima bez straha pogledao u oči tražeći da vrate ono što nije njihovo. Tako to rade ljudi istinski predani vjeri kojoj pripadaju i džematu koji predstavljaju.

Historija koja govori o životu, tegobama, stradanju i uzdizanju bosanskih muslimana po mnogo čemu pamtit će i bivšeg muftiju goraždanskog Hameda ef. Efendića. Vidjelo se to i jučer u Foči kada su mu mnogi prilazili čestitajući mu ponovno rađanje Aladže.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.