LIČNOST DANA Stevo Pendarovski

Na putu ka EU

Pobjeda proevropski orijentiranog političara pruža nadu da su balkanski narodi uspjeli prevazići duhove prošlosti

G.M.
07.05.2019 06:35

Pendarovski: Evropska perspektiva

Novi predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski bit će dodatni garant puta ove države u EU i NATO. Pobjeda proevropski orijentiranog političara daje nadu da su balkanski narodi uspjeli prevazići duhove prošlosti i da će zajedno krenuti ka svjetlijoj budućnosti.  

Makedonci su prepoznali da je perspektiva koju nude Pendarovski i njegova politička opcija pravo rješenje za nagomilane probleme u toj državi.

Njegovim izborom Makedonija će dodatno poboljšati saranju sa svojim susjedima, ali i unutrašnje odnose koji su često bili veoma napeti.

Pendarovski je diplomirao 1987. godine na Pravnom fakultetu u Skoplju, a doktorirao je u oblasti vanjske i sigurnosne politike Evropske unije. Političku karijeru počeo je kao portparol u Ministarstvu unutrašnjih poslova Makedonije 1998.

Obnašao je brojne političke funkcije i stekao bogato iskustvo, a izbor za predsjednika države kruna je njegove karijere.

Zajedno s premijerom Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom, on će dalje razvijati ovu državu za dobrobit cijelog regiona zapadnog Balkana.

Komentari

NA VRH