LIČNOST DANA

Genijalni fudbalski um

I Murinjo ovog puta iznio pohvale za njemačkog trenera

Klop: Premostio sve prepreke

Piše: N.D.

9.5.2019

Ako je Jirgena Klopa (Jurgen Klopp), njemačkog stručnjaka na klupi Liverpula, pohvalio i Žoze Murinjo (Jose Mourinho), poznato po tome da rijetko izrekne lijepu riječ za rivale, onda je sve prilično jasno. Liverpul je predvođen Klopom deklasirao Barcelonu sa 4:0 u polufinalu Lige prvaka i nadoknadio minus od tri gola. 

Podvig je tim veći jer je Klop morivirao itekako igrački okrnjen tim, koji je nastupio bez Mohameda Salaha, Roberta Firmina i Nabija Keite (Naby).

Klop je našao alternativu, a moment trenerske inspiracije koji je sve okrenuo, desio se na poluvremenu. Povrijeđenog beka Endrua Robertsona (Andrew) nije zamijenio bek, nego vezni igrač Đeorđino Vajnaldum (Georginio Wijnaldum). I upalilo je, Vajnaldum je dao dva gola, a Klop se još jednom iskazao kao čovjek genijalnog fudbalskog uma.

Liverpul je ponovo u finalu, a čini se da ovog puta igrači, za koje i sam Nijemac kaže da su nevjerovatni, mogu do titule.

Klop je rođen je 16. juna 1967. u Štutgartu. Punih 12 godina nosio je dres Majnca, gdje je počeo i trenersku karijeru. Prvi je trener s kojim je ovaj klub ušao u najjaču ligu Njemačke, a nakon sedam godina Klop se odlučio na novi korak. Otišao je u Borusiju iz Dortmunda, s kojom je dva puta bio prvak Njemačke i po jednom pobjednik Kupa i Super kupa. U Liverpul je stigao 2015.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.