LIČNOST DANA

Glavni adut i za finale

Režirao veliki preokret u Amsterdamu i odveo Totenhem u finale Lige prvaka

Moura: Posljednje pojačanje Totenhema

Piše: G.Š.

10.5.2019

Dok su se druge velike evropske ekipe razbacivale milionima eura, Totenhem je u prethodnih 18 mjeseci angažirao samo jedno pojačanje -Lukasa Mouru, koji je het-trikom i golom u petoj minuti sudijske nadoknade režirao veliki preokret u amsterdamskoj areni „Johan Krojf“ (2:3) i tako svoj klub odveo do historijskog plasmana u finale Lige prvaka

Čelnici „Pijetlova“ na zimu 2018. godine i definitivno su zavrnuli slavinu, jer je ogroman novac uložen u gradnja novog stadiona, a treneru Maurisiju Poketinu ostavljeno je da razvija tim. Posljednju kockicu u slagalici predstavljalo je dovođenje Moure, koji je 31. januara 2018. godine angažiran iz Pari Sen Žermena za obeštećenje od 28,4 miliona eura.

Godinu i po kasnije ispostavilo se da je upravo to Totenhemovo pojačanje predstavljalo ključni ili faktor X u historijskoj sezoni, u kojoj će se „Pijetlovi“ kao debitanti u finalu boriti za trofej Lige prvaka. Brazilac će biti jedan od njihovih glavnih aduta u madridskom finalu protiv Liverpula (1. juni).

Lukas Moura rođen je 13. avgusta 1992. godine u Sao Paulu. Prve fudbalske korake napravio je u brazilskom Juventusu, a omladinsku nadgradnju u Korintijansu i Sao Paulu, gdje je 2010. godine debitirao za prvi tim. U PSG dolazi 1. januara 2013. godine za obeštećenje od 40 miliona eura. Za A-reprezentaciju Brazila odigrao je 35 utakmica.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.