LIČNOST DANA

Ljubio Miloševiće pa fulio s Čamparama

Avdić: Zaigrao na pogrešnu familiju

Piše: R. I.

14.5.2019

Niko kao uništavač medija, ponajprije “Slobodne Bosne”, nema prijeku potrebu da jeftino moralizira o svemu i svačemu pa i o patriotizmu. 

Tako Senad Avdić, čovjek koji je u pripremi agresije na Bosnu i Hercegovinu javno veličao Miloševića i njegovu suprugu Mirjanu - a zbog čega mu je nedavno medijsku šamarčinu javno opalio ugledni novinar Vlastimir Mijović - već duže vrijeme izmišlja da je on, Senad Avdić, bio u epicentru patriotskog bloka i historijskog raspleta u korist suverene BiH.

Činjenice, međutim, nisu ni približno takve. Serije tekstova iz beogradske “Mladosti” zauvijek situiraju Avdića tamo gdje mu je i mjesto: kratkovidi poltronski novinar, koji stalno jaše na kolektivnu zaboravnost javnosti i svoju retroaktivnu pamet bez pokrića.

Pisat će Avdić o svima sve najgore: od generala Alagića do mnogih drugih heroja. Ali, o dezerterima i kukavicama niti jednu riječ. U trenucima dok mu mentori Karamazovi propadaju kao politički odron nakon poplave, njegov novi-stari mecena opet je pronađen u liku Željka Komšića.

Zauzvarat, zbog velike medijske podrepivosti, Komšić mu je ponovo poslao suprugu Danku Savić na novu atraktivnu ambasadorsku destinaciju - u Madrid.

Klijentelizmu nikad kraja, kao ni Avdićevom prozirnom moralisanju. Žal što njegov intimus Aljoša Čampara nije ministar sigurnosti BiH, što njegov brat Dubravko nije postao glavni tužilac Tužilaštva BiH, ali i što Denis Zvizdić nije postao član Predsjedništva BiH i što nije preuzeo SDA, otkriva kako se raspao plan jedne bolesno ambiciozne mamice da jedna prostoproširena porodica porobi Bosnu i Hercegovinu.

Naravno, Avdić je tu zanemogli papagaj, koji svojim kolumnama nesvjesno ogoljava bolesni karijerizam dezerterskog lobija. Taj je lobi već izgubio bitku od patriota u SDA, kojim su, ipak, trebale pune četiri godine da se uhavizaju pred političkom ofanzivom ratnih kukavica.

Zato je bolešljivi Avdić postao paradigma anahronog porodičnog propagandizma i neispunjenih ambicija opasnih namjera. 

Na njihovu žalost, bošnjački prvaci riješili su se spletki, montaža i podlosti, što je dovoljan razlog za gubitničku paniku. Pošteno govoreći, fan Mirjane i Slobe Miloševića opet je zaigrao na pogrešnu familiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.