LIČNOST DANA

Ideja mudrog čovjeka

Levi: U posjeti Sarajevu

Piše: A. Ho.

16.5.2019

Slavni francuski filozof i pisac Bernar-Anri Levi (Bernard-Henri Levy) ovih je dana boravio u Sarajevu povodom izvedbe svoje predstave „Looking for Europe“ u Narodnom pozorištu.

Levi je nekoliko sedmica prije evropskih parlamentarnih izbora u punoj sali pozorišta govorio o savremenoj Evropi i opasnostima s kojima se suočava zbog porasta nacionalizma i populizma.

Istog je dana posjetio mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića i odao mu počast, a potom obišao i Muzej „Alija Izetbegović“.

Levi je istakao da je Izetbegović bio čovjek koji je svim svojim bićem, dušom i tijelom mrzio samu ideju rata. Ali, kada je došao trenutak da bude uvučen u rat zbog same agresije, zbog potrebe da spasi svoj narod, ne samo da je ušao u rat nego je izašao kao pobjednik. 

Ta ideja mudrog čovjeka, čovjeka od knjige, vjernika, koji je prisiljen ratovati i koji to čini uspješno, ispunjavajući svoju dužnost i koji pritom još izlazi kao pobjednik, za umjetnika je jedna od najdirljivijih ideja općenito.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.