LIČNOST DANA

Zaljubljenik u sport

Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini

Metju Fild: Diplomata promovira ljepote BiH

D.J.

20.5.2019

Metju Fild (Matthew Field) u avgustu 2018. godine preuzeo je dužnost ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini. 

Zaljubljenik u sport, a posebice ragbi, Fild je rado bio gost na brojnim manifestacijama u organizaciji zeničkog Ragbi kluba Čelik, a uskoro bi trebao dobiti i člansku karticu ovog sportskog kolektiva. Minulog vikenda ponovo je boravio u Zenici, gdje je igrao ragbi i družio se s više od 450 mališana. Pokazao je kako se voli sport i kako se daje podrška mladima.

Više je puta istakao da je odmah po dolasku zavolio Bosnu i Hercegovinu. Izuzetno je aktivan na društvenim mrežama, gdje često objavljuje pozitivne vijesti iz naše države, ali isto tako i kritizira vladajuće strukture.

Iza Filda su bogato iskustvo i biografija. On se britanskom uredu za vanjske poslove pridružio 2003. godine. Radio je na bliskoistočnom mirovnom procesu, zatim kao menadžer resursa, u Hrvatskoj je bio šef odsjeka za EU te u Skoplju politički savjetnik specijalnog predstavnika EU u Makedoniji. Zatim je radio u Direkciji za Ameriku te kao politički savjetnik u Brazilu.

Ovaj iskusni diplomata 2016. je radio kao šef Političkog odjela Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH.

Fild ima dvoje djece sa suprugom Martinom Fild-Klisović i oni ga vrlo često prate na društvenim događajima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.