LIČNOST DANA Aleksander van der Belen

Faktor stabilnosti

Pobijedio na izborima kao predstavnik umjerene, tolerantne politike

G.M.
21.05.2019 06:30

Van der Belen: Založio se za održavanje izbora

Predsjednik Austrije Aleksander van der Belen (Alexander Van der Bellen) jedna je od karika stabilnosti na političkoj sceni te zemlje, što se pokazalo i ovih dana, nakon skandala koji je uzdrmao vladu i doveo do raskola među koalicionim partnerima.  

Van der Belen oštro je osudio učesnike skandala nakon što je procurio snimak na kojem predstavnici krajnje desnice dogovaraju koruptivne radnje i založio se za održavanje vanrednih izbora već najesen ove godine.

Van der Belen pobijedio je na izborima kao predstavnik umjerene, tolerantne politike i proevropskih snaga. On je kao takav bio i ostao brana desničarima i svima onima koji nastoje unijeti razdor među ljudima po nacionalnoj, vjerskoj ili nekoj drugoj osnovi, a koji su sada prokazani kao obični kriminalci.

Van der Belen rođen je u Beču 18. januara 1944. kao sin Aleksandera Konstantina (Alexander), koji je bio ruskog porijekla, i Alme Sibjold (Siebiold), koja je bila estonskih korijena.

Bio je član Austrijske komunističke partije i Zelenih. Na posljednjim izborima 2016, kao nezavisni kandidat je pobijedio desno orijentisanog protivnika Norberta Hofera, koji je bio predstavnik upravo FPO-a.

Vezane vijesti

LIČNOST DANA
Osvjetlao obraz
LIČNOST DANA
Neumorni tragač

Komentari

NA VRH