LIČNOST DANA

Pravi čovjek na pravom mjestu

Direktor je Sarajevskog ratnog teatra i nakon više od četvrtine stoljeća drži ga na zavidnom nivou

Kurt: Praktično iskustvo rada

Piše: N. Aj.

24.5.2019

Nije sadašnji direktor Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) Aleš Kurt bio među četvorkom koja ga je osnovala u maju 1992., ali jeste nakon više od četvrtine stoljeća trudom održavao ideju ove kultne kulturne institucije. 

Itekako svjestan šta znači opsada jednog grada, u slučaju Sarajeva najduža u modernoj historiji, i šta znači izgubiti dostojanstvo, ponos i nemogućnost obrazovanja, Kurt, sa svojom malom armijom uposlenika, SARTR drži na zavidnom nivou.

A još ljepše priča o njemu. Mnogi bi rekli da je pravi čovjek na pravoj funkciji. A kako i ne bi bio kada je i sam reditelj i kada zna šta je potrebno jednom pozorištu da bude prepoznatljivo.

Možda nije bio na čelu SARTR-a te 1992., ali je nastavio ispunjavati njegove ciljeve. Shvata i važnost obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom te je SARTR-ova predstava „Ay, Carmela“ izvedena na Spomen-parku Vraca, sinonimu otpora i borbe građana u Drugom svjetskom ratu.

Rođen je u Zenici 1956., a studij režije završio je na beogradskoj Akademiji za pozorište, film i televiziju. U braku je s glumicom Belmom Lizde-Kurt.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.