LIČNOST DANA

Fudbaler velikog srca

Gostima na svadbi poručio da ne donose poklone, već da doniraju novac u humanitarne svrhe

Ozil: Skupiti novac za liječenje 1.000 djece. Xinhua

Piše: G.Š.

8.6.2019

Mesut Ozil se oženio, što samo po sebi i nije neka velika vijest na svjetskom nivou. No, ono što je privuklo pažnju jeste zahtjev sjajnog njemačkog fudbalera turskog porijekla i njegove supruge Amine Gulše (Gulse) da gosti na vjenčanje ne donose nikakve poklone, već da doniraju novac u humanitarne svrhe. 

Ozil je pojasnio da je cilj skupiti novac za troškove liječenja, odnosno operacija za 1.000 djece kojima je to potrebno širom svijeta. Veznjak engleskog Arsenala kaže da je kao profesionalni fudbaler u privilegiranoj poziciji kada su u pitanju finansije, te često učestvuje u humanitarnim akcijama.

Tako je 2014. godine, nakon osvajanja Svjetskog prvenstva sa selekcijom Njemačke, kompletnu premiju od približno 500 hiljada KM donirao za operaciju 23 djeteta iz Brazila.

Ozil je rođen 15. oktobra 1988. u njemačkom Gelzenkirhenu. Karijeru je počeo u Šalkeu, da bi 2008. za pet miliona eura prešao u Verder.

Nakon sjajnog nastupa na Svjetskom prvenstvu 2010. prodat je španskom Real Madridu za 18 miliona eura, da bi 2. septembra 2013. Arsenal platio čak 50 miliona za sjajnog veznjaka. Njegova supruga bila je 2014. izabrana za Miss Turske.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.