LIČNOST DANA Dejan Nemčić

Dječiji heroj

Svoj život posvetio djeci u Africi

M. R. S.

Nemčić: Olovka zlata vrijedi


Dejan Nemčić, mladi humanitarac, profesor geografije, odlučio je prije nekoliko godina svoj život posvetiti prvenstveno djeci u Africi, pomažući im da se obrazuju, ali i da se liječe od teške bolesti – malarije. 

  Rođen je u Garešnici u Hrvatskoj, gdje je pokrenuo Udrugu „Možemo zajedno“, i već osam godina bori se za osmijeh te djece.  

S nepromijenjenim entuzijazmom priča o njima, prikuplja sredstva i ponovo se vraća na ovaj skoro otpisani kontinent, donoseći sa sobom prijeko potrebni lijek i spašavajući tako hiljade dječjih života.

Umnogome je doprinio i poboljšanju njihovog obrazovanja i često ističe da u Africi jedna olovka ili papir zlata vrijede, jer priliku za život imaju samo oni koji imaju i školu.  

- Ne mogu opisati sreću afričkog djeteta koje je dobilo svoju prvu olovku, običnu olovku... U Africi nakon nastave djecu treba tjerati kući, oni su male spužve koje žele znati što više – pričao je prije nekoliko godina Nemčić.

  Njegova borba ne jenjava i on i ove godine, 10. jula, ponovo odlazi u Afriku. Njegovu humanitarnu misiju podržao je HKD „Napredak“ pa zajedno provode akciju i u BiH skupljajući školski pribor i donacije za lijek protiv malarije.  

Ž8 = M. R. S.

 

Više o temi Ličnost dana

LIČNOST DANA
Živi svoj san
LIČNOST DANA
Novi ugovor za prvaka Evrope
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na