LIČNOST DANA

Trijumf za historiju

Španski teniser po rekordni 12. put osvojio Rolan Garos

Nadal: U karijeri zaradio više od 100 miliona dolara. AFP

Piše: E. J.

10.6.2019

Na Rolan Garosu u Parizu debitirao je još 2005. i u svom debitantskom nastupu osvojio titulu. Četrnaest godina kasnije, na istom terenu u Parizu, Rafael Nadal ponovo je slavio i upisao se u tenisku historiju. 

Pobjedom u jučerašnjem finalu nad Austrijancem Dominikom Timom (Dominic Thiem), slavni Španac postao je prvi teniser koji je na jednom gren slem turniru slavio 12 puta! Tako je kralj zemljanih terena svoj omjer pobjeda i poraza na Rolan Garosu poboljšao na fantastičnih 93-2, uključujući perfektnih 12-0 u finalima.

Na rekord juriša i kada je u pitanju ukupni broj gren slem pehara. Ima ih 18, samo dva manje od četiri godine starijeg rivala, legendarnog Švicarca Rodžera Federera (Roger), iako je zbog problema s povredama Nadal tokom karijere bio prisiljen propustiti čak devet turnira iz grupe najvećih.

Nadal je rođen 3. juna 1986. godine u Manakoru. Sa samo 15 godina postao je profesionalac. Poput najvećih rivala, Federera i Novaka Đokovića, zaradio je više od 100 miliona dolara od nastupa na turnirima.



Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.