LIČNOST DANA Đi Ping

Podrška prijatelja

Posebno je važno što se ambasador Kine u našoj zemlji, poput njegovih prethodnika, ponaša u maniru i duhu pravih diplomata

S. D.

Đi: Unapređivanje saradnje


Ambasador Narodne Republike Kine u BiH Đi Ping (Ji) za kratko vrijeme otkako je krajem januara preuzeo funkciju u našoj zemlji, pokazao je spremnost da što više unaprijedi saradnju između dvije zemlje. 

Za „malu“ BiH to je od izuzetne važnosti i svakako da oni koji odlučuju u naše ime moraju znati cijeniti i iskoristiti to što nam jedna od najvećih svjetskih sila s ogromnim ekonomskim potencijalima stalno pruža ruku podrške i želi nas povući naprijed i tamo kuda idu uspješni.

Posebno je važno što se ambasador Kine u našoj zemlji, poput njegovih prethodnika, ponaša u maniru i duhu pravih diplomata, ali i prijatelja koji poštuju ovu zemlju. Saradnju i svoju pomoć koju godinama Kina pruža našoj zemlji ničim ne uvjetuju niti se miješaju u unutrašnje stvari u našoj zemlji.

Uprkos tome što su neke kineske donacije, nažalost, u našoj zemlji i pronevjerene, poput traktora za poplavljena područja, do kojih nikad nisu stigli, kao i da još nisu završene sve administrativne procedure neophodne za gradnje Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli, ambasadoru Đi Pingu ne nedostaje optimizma.

On je ubijeđen da će saradnja BiH i Kine, kako na ovom tako i na drugim ekonomskim i kulturnim projektima dvije zemlje, ići uzlaznom putanjom.

Đi Ping rođen je 1967. godine u Šangaju. U svojoj zemlji obavljao je mnoge važne funkcije. Oženjen je i otac sina i kćerke.

Više o temi NR Kina

MANIFESTACIJA
Kineski skijaši treniraju na Jahorini
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na