LIČNOST DANA

Džemat je njegov život

Moto 509. „Dana Ajvatovice” je "Ponosni na svoju vjeru, tradiciju i domovinu"

Ef. Adilović: Nije zaboravio ni najugroženije

Piše: A. Nu.

16.6.2019

Muftija travnički, dr. Ahmed ef. Adilović jedan je od najzaslužnijih što i ove godine nekoliko hiljada vjernika može uživati u bogatom programu na manifestaciji „Dani Ajvatovice“, koja se održava od 14. juna do 1. jula.

Kao predsjednik Organizacionog odbora ove velike manifestacije, ef. Adilović potrudio se da na ajvatovačkoj livadi za posjetioce upriliči 70 različitih sadržaja, pet u sklopu vjerskog segmenta, 13 programa iz kulture, šest sportskih sadržaja, ali i brojne druge.

Nije zaboravio ni najugroženije. Tako će tokom 509. „Dana Ajvatovice“ biti upriličena i četiri humanitarna programa, u Bugojnu, Fojnici i Novom Travniku. Inače, moto ovogodišnjih 509. „Dana Ajvatovice“ je "Ponosni na svoju vjeru, tradiciju i domovinu".

Efendija Adilović nije samo dobar organizator. Slovi i kao dobar alim i vaiz, čije hutbe vjernici nakon džume-namaza prepričavaju po sijelima i u svojim kućama. Odmjeren je i dostojanstven čovjek, ali i veoma energičan kada su u pitanju interesi Islamske zajednice. Pokretač je brojnih aktivnosti, a veliku pažnju svakodnevno posvećuje i mektepskoj djeci. Za njega mnogi kažu kako mu je život džemat. Ovaj vrijedni imam na poziciju muftije travničkog izabran je 2014. godine.

Rođen je u Kljacima kod Travnika 24. aprila 1964. godine. Završio je Gazi Husrev–begovu medresu u Sarajevu 1983., a na Fakultetu islamskih nauka tefsir je diplomirao 1990. godine.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.