LIČNOST DANA

Legenda u blatu

Sumnja se u korupciju u slučaju dodjeljivanja domaćinstva Svjetskog prvenstva 2022. godine Kataru

Platini: Akter najvećeg skandala u historiji fudbala

N. C.

20.6.2019

Mišel Platini (Michel, 63), bivši predsjednik Evropske fudbalske organizacije (UEFA), pušten je jučer sa saslušanja na koje je priveden zbog sumnji u korupciju u slučaju dodjeljivanja domaćinstva Svjetskog prvenstva 2022. godine Kataru.  

Platini je bio prvi čovjek evropskog fudbala od 2007. do 2015. godine, kad mu je Odbor za etička pitanja Svjetske fudbalske organizacije (FIFA) zabranio rad u fudbalu zajedno sa Sepom Blaterom (Sepp Blatter), koji mu je 2011. nezakonito isplatio dva miliona dolara.

Godinu ranije, Katar je dobio domaćinstvo Mundijala 2022., a sumnja se da je dodjela bila namještena, odnosno da su glasovi članova Izvršnog odbora FIFA-e kupljeni. Nikome na svijetu nije bilo jasno zašto je baš Katar dobio povjerenje da organizira Mundijal, što je na kraju dovelo do najvećeg skandala u historiji fudbala, u koji je umiješan veliki broj zvaničnika.

Među njima, Platiniju je to najmanje trebalo. Dok su Blater i velika većina članova Izvršnog odbora koji su podigli ruku za Katar, birokrati i fudbalski anonimusi, Platini je legenda fudbala. Od trostrukog osvajača Zlatne lopte i jednog od najboljih fudbalera svih vremena očekivalo se da preuzme kormilo svjetskog fudbala, ali je on zaglavio u korupcijskom blatu, iz kojeg će se teško izvući.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.