LIČNOST DANA

Borac za slobode

Jedan od najvećih živućih pisaca

Pamuk: Ne zaboravite tragičnu prošlost. M. Tabaković

Piše: Fu. M.

26.6.2019

Turski nobelovac Orhan Pamuk (67) jedan je od najvećih živućih pisaca današnjice. Ovaj veliki borac za slobodu govora i ljudska prava trenutno boravi u Sarajevu, gdje će prisustvovati premijeri predstave „Snijeg“, nastale prema njegovom istoimenom romanu za koji je 2006. godine osvojio Nobelovu nagradu.  

Radi se o svjetskom umjetniku, koji je i jučer u razgovoru za „Avaz“ istakao da je veliki prijatelj BiH. Prvog dana posjete bh. prijestonici obišao je nekoliko ratnih muzeja te na taj način, kako je i sam rekao, poslao poruku svim Bosancima i Hercegovcima da nikad ne smiju zaboraviti tragičnu prošlost, ali da ne smiju posustati u traženju veće demokratije i evropskih standarda.

Svjestan je Pamuk da se Sarajevo izgradilo od 2.000 godine, kada ga je prvi put posjetio, i donekle prekrilo ratne ruševine iz dana agresije, ali je i još više svjestan da su mnogi njegovi građani zbog nakaradne politike daleko ispred vrata Evropske unije. One zajednice evropskih zemalja od koje, kako i sam kaže, ne smijemo odustati jer alternative nemamo, baš kao ni turski narod.

Ferit Orhan Pamuk rođen je 7. juna 1952. godine u Istanbulu. Aktivno počinje pisati 1974., a već za prvi roman, „Dževdet-beg i njegovi sinovi“, osvaja prestižne nagrade. Vrhunac Pamukove međunarodne slave označio je izlazak romana „Zovem se Crvena“ 2000. godine, a „Snijeg“ iz 2002. postavio ga je u sami vrh svjetske književne elite.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.