LIČNOST DANA

Zagovornica istine

Mijatović poručila da je uvreda za žrtve i ozbiljna prijetnja miru svaki pokušaj negiranja i poricanja genocida

Mijatović: Evropska, a naša. Arhiv

Piše: S.K.

28.6.2019

Vijeće Evrope 11. juli će obilježiti kao službeni dan sjećanja na žrtve Srebrenice. 

Rezultat je to podrške koju je majkama Srebrenice i Žepe dala visoka komesarka Vijeća Evrope, naša Dunja Mijatović. Ona zna koliko je važno da i danas, 24 godine nakon počinjenog genocida, Evropu i svijet podsjećamo na dešavanja u zaštićenoj enklavi UN-a.

Mijatović je to jasno poručila ovih dana u Strazburu, gdje je otvorena izložba o genocidu u Srebrenici. Poručila je majkama, ali i cijelom svijetu, da je međunarodna zajednica dugo skretala pogled s tog pitanja. Poručila je da je uvreda za žrtve i ozbiljna prijetnja miru i pomirenju svaki pokušaj negiranja i poricanja genocida.

Kada je u januaru prošle godine izabrana na dužnost u Vijeću Evrope, Mijatović je kazala da je ponosna i sretna, ali i poručila da je njen izbor i „Bosna i Hercegovina koja pobjeđuje“ te dodala da se nada da će njen izbor biti poruka novim generacijama, posebno ženama da je moguć uspjeh na međunarodnoj sceni.

Na toj sceni Mijatović je odavno etablirana kao zagovornica slobode, borac za ljudska prava, slobode medija, osoba koja razumije šta se dešava u regionu i Evropi, koja pamti i progovara, ali istovremeno razmišlja kako dalje i s kim.

Ona je na najbolji način pokazala da region može dalje samo poštivanjem osnovnih načela života dostojnog čovjeka. A istina mora biti početak tog puta.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.