LIČNOST DANA

Trener za uspjehe

Marković: Potpisao ugovor na dvije godine. Agencije

Piše: G. Š.

30.6.2019

Naš proslavljeni košarkaški stručnjak Nenad Marković ostaje na klupi turskog Gazijantepa, koji je u prošloj sezoni uveo u plej-of. Ugovor je potpisan na dvije godine, odnosno "sezona plus sezona". 

Marković je i do sada bilježio odlične rezultate u Turskoj, kao trener Karšijake i Trabzona. S druge strane, sa španskom ekipom Tenerife prije dvije godine osvojio je Interkontinentalni kup FIBA-e...

Gdje god da je radio, napravio je pomake, počev od sarajevske Bosne i grčkog Panionisa, koji je odveo do kvalifikacija za Euroligu. Uspješnu trenersku karijeru gradio je korak po korak.

Nenad Marković rođen je 6. juna 1968. godine u Doboju. Košarkašku karijeru počeo je u ilidžanskom Igmanu, nakon čega su ga zapazili skauti sarajevske Bosne, koju je tada trenirao Mladen Ostojić. U sezoni 1989/90. prešao je u prvi tim i odmah postao starter. Na kraju te sezone njegov kvalitet je nagrađen pozivom u reprezentaciju Jugoslavije, koju je vodio Dušan Ivković. No, nije otišao s reprezentacijom na Svjetsko prvenstvo u Argentini 1990.

S druge strane, predvodio je košarkašku reprezentaciju BiH do mnogih važnih pobjeda, što ga je svrstalo u jednog od najboljih sportista Bosne i Hercegovine svih vremena. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.