LIČNOST DANA

Mladi stručnjak

Naredne četiri godine dekan na FPN-a u Sarajevu

Dokazao se svojim radom. Arhiv

Piše: M. Aš.

3.7.2019

Profesor Sead Turčalo novi je dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

On će na ovaj poziciji provesti naredne četiri godine i naslijedit će Šaćira Filandru, koji je funkciju dekana obnašao u dva mandata.

Vijest o imenovanju Turčala za dekana FPN-a, u Univerzitetskim krugovima, dočekana je s oduševljenjem. Obradovali su s njegovi studenti i kolege. Riječ je o vrhunskom profesionalcu i stručnjaku iz oblasti sigurnosnih i mirovnih studija.

On je to već svojim radom dokazao ali i brojnim radovima iz oblasti međunarodnih odnosa. Iako slovi za mladog stručnjaka i profesora, u naučnim krugovima već je itekako zabiljen njegov rad.

Turčalo je vanredni profesor na Odsjeku sigurnosnih i mirovnih studija. Rođen je 1978. godine u Sarajevu. Doktorsku disertaciju „Realistička teorija međunarodnih odnosa u interpretaciji kritičke geopolitike“ odbranio je 16. juna 2014. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. 

Na prvom i drugom ciklusu Odsjeka sigurnosnih i mirovnih studija i politologije predaje na kolegijima geopolitika, međunarodna sigurnost, te energetska sigurnost i upravljanje konfliktima u međunarodnim odnosima. Redovni je učesnik na domaćim i međunarodnim naučnim skupovima. Bio je član izvršnog uredništva Godišnjaka Fakulteta političkih nauka. Od 2012. do 2015. godine uređivao je časopis ''Sarajevski žurnal za društvena pitanja".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.