LIČNOST DANA

Vrijedno znanje daje BiH

Ljekar iz Splita zatražio i bh. državljanstvo kako bi učvrstio svoju vezu sa Bosnom i Hercegovinom

Vrdoljak: Deficitaran kadar. Društvene mreže

Piše: M.R.S.

6.7.2019

Dok Bosnu i Hercegovinu u velikom broju napuštaju mladi, stari, pa i kompletne porodice, Luka Vrdoljak odlučio je doći iz rodnog Splita u Mostar, i tu ostati. 

U gradu na Neretvi završio je Medicinski fakultet prije sedam godina. U mostarskoj bolnici se zaposlio. U Mostaru se i oženio. Zatražio je i bh. državljanstvo kako bi učvrstio svoju vezu sa BiH i svoju odluku da u njoj živi i radi.

Luka je mladi specijalista anestezije i reanimacije. Završio je za neuroanesteziologa. To je zvanje deficitarno, a vrlo bitno i specifično.

Koliko je važan kadar, pokazuju preporuke koje je dobio kao „osoba od naročite koristi za BiH na području zdravstva“. Upravo zbog toga, a i činjenice da biti državljanin Hrvatske, gdje je rođen, znači biti državljanin Evropske unije, Luki su, uvjereni smo, otvorena vrata bilo gdje u Evropi. Ali, on je izabrao Mostar i našu BiH.

A da vrijedno radi, pokazuje i to da ga nismo uspjeli čuti danima, jer je vrijeme provodio u operacionoj sali, pomažući drugima i stječući vrijedna iskustva koja će, nadajmo se, imati priliku prenositi drugim generacijama u našoj zemlji koje budu dolazile. A to će ovisiti i o našoj državi i njenom odnosu prema stručnjacima.

 


 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.