LIČNOST DANA

Nauka kao legitimacija

Majka je troje djece i supruga svršenika sarajevske medrese koji, također u Njemačkoj, gazi putevima nauke

Husić: Za sebe kaže da je „obična Bosanka“. Društvene mreže

Piše: A. H.

16.7.2019

Svako malo bh. javnost je u prilici da se uvjeri u vrhunska postignuća građana BiH u zemlji i svijetu, koja su rezultat isključivo njihove predanosti poslu za koji su se opredijelili. Jedna od takvih je i tridesetogodišnja Halima Husić porijeklom iz Kalesije, koja ove godine privodi kraju doktorat iz opće lingvistike na Univerzitetu Rur u Bohumu. 

Za sebe kaže da je „obična Bosanka“ s njemačkom adresom, da su joj bosanski i njemački maternji jezici, ali da joj to ne smeta da doktorat radi na engleskom jeziku.  

Nekadašnja odlikašica Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu potcrtava da su joj znanje i životne upute koje joj je dala Medresa bili temelj za njen siguran put u nauku kojom se trenutno bavi. Halima je tipična predstavnica ratne generacije bh. mladosti koja, bilo gdje u svijetu da živi, državu u kojoj je rođena, isključivo zbog svog znanja, neumornog rada, morala i odbijanja da robuje predrasudama, čini izuzetno ponosnom.

Majka je troje djece i supruga svršenika sarajevske medrese koji, također u Njemačkoj, gazi putevima nauke. Napominje da je u društvu kakvo je njemačko legitimiraju nauka kojom se bavi, znanje, moral, ponašanje. Hidžab koji nosi, kaže, nikad joj nije bio prepreka za ostvarenje ciljeva. Naprotiv.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.