LIČNOST DANA

Matijs de Liht: Bogatstvo za beka

Juventus učinio Holanđanina najskupljim defanzivcem svjetskog fudbala

De Liht: Transfer koštao više od 85 miliona eura. Agencije

E. J.

20.7.2019

Dok su prošlog mjeseca vodili međusobne bitke u finalu Lige nacija u fudbalu, Kristijano Ronaldo (Cristiano) nagovarao je Matijsa de Lihta (Matthijs de Ligt) da mu se priključi u Juventusu.

Toliko je dobro centralni bek holandske reprezentacije radio svoj posao da legendarnom portugalskom napadaču nije preostalo ništa drugo nego da i na taj način lobira da mu De Liht postane saigrač, barem u klubu...

I Ronaldova želja se ispunila, samo što je prvak Italije morao platiti pravo bogatstvo. Ukupno 85,5 miliona eura koštala je operacija u kojoj je gigant iz Torina angažirao zvijezdu holandskog Ajaksa. Ovim je transferom mladi stoper, kojeg krase sjajan tajming za start, kao i zavidna snaga i brzina, postao najskuplji defanzivac u historiji fudbala.

De Liht će 12. avgusta proslaviti 20. rođendan. Kao devetogodišnjak počeo se baviti fudbalom u podmlatku Ajaksa, kluba u čijem je dresu zakoračio i na seniorsku scenu. Za Ajaks je odigrao 117 mečeva u svim takmičenjima, postigavši 13 golova. U martu prošle godine postao je najmlađi kapiten svih vremena kluba iz Amsterdama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.