LIČNOST DANA

Ines Tanović: Prvi uspjeh „Sina“

Glavna uloga, lik usvojenog sina, pripala je mlađahnom Dini Bajroviću, sinu Izudina Bajrovića

Ines Tanović: Prvi uspjeh „Sina“. Arhiv

N. Aj.

21.7.2019

Najveća filmska smotra u regionu, Sarajevo Film Festival (SFF), proslavlja 25. izdanje koje će biti održano od 16. do 23. avgusta. 

Ines Tanović i njeno ostvarenje „Sin“ svečano će ga otvoriti. Okupila je rediteljica sjajna glumačka imena poput Snežane Bogdanović i Uliksa Fehmiuja, ali nije zanemarila mlade. Glavna uloga, lik usvojenog sina, pripala je mlađahnom Dini Bajroviću, sinu Izudina Bajrovića.

Tanović je svim srcem vjerovala da on može iznijeti rolu i igrati rame uz rame s već davno etabliranim imenima domaće scene. Sreću zbog ukazane časti otvaranja SFF-a nije krila. Za nju je to ostvarenje snova, s obzirom na to da je Sarajevo njen rodni grad, a uz Festival je odrastala.

Treba li posebno napominjati da je budžet za „Sina“ bio manji od minimuma, zbog čega se tražila saradnja s produkcijama iz drugih država i finansiranje?! I da je Tanović strepila hoće li uspjeti završiti sve na vrijeme, a da kvalitet ne bude upitan.

To je ona ista rediteljica čiji je prvi dugometražni film „Naša svakodnevna priča“ bio bh. kandidat za Oskara 2015. godine. Ista ona koja se kao predsjednica Udruženja filmskih radnika bori da se napokon usvoji zakon o kinematografiji kako bi se veliki bh. potencijal ove sedme umjetnosti izdigao na nivo kojem odavno pripada.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.