LIČNOST DANA Po sestri poslala novac

Emina Beširević: Nikad nije zaboravila dobrotu

Džematlije Delića udovoljile izbjeglici iz Kozluka da otvori novosagrađenu džamiju

H. ČALIĆ
06.08.2019 06:30

Beširević: Mještani primili njenu rodbinu kad je bilo najteže

Foto: Avaz

Teško je reći je li u nedjelju na zemaljskoj kugli bilo sretnije žene od Emine Beširević, izbjeglice iz Kozluka. Kako i ne bi kad joj se ostvarila želja da u džematu Delići u gračaničkom udaljenom selu Lukavica baš ona otvori novosagrađenu džamiju i prva se u njoj pomoli Bogu. 

Zaslužila je ovaj svečani čin žena kojoj je u srebreničkom džehenemu pobijena daljnja rodbina, a ona je smogla snage da se u Austriji, gdje trenutno živi, sjeti Lukavice, da pomogne gradnju džamije u malom, ali složnom džematu Delići.

Emina Beširević je po sestri poslala novac i svrstala se među najveće vakife ove džamije. Mjesni imam Amel ef. Hodžić kaže da je to bilo u vrijeme kad je za završetak džamije pomoć bila najpotrebnija.

Beširević se tako htjela odužiti mještanima sela u kojem je u vrijeme rata njena rodbina bila u izbjeglištvu. U selu su ih primili kao najrođenije.

U Lukavici je umrla Eminina majka Habiba Delić, na mjesnom mezarju Delići je i ukopana. Ova džamija, ovi ljudi, Eminu Beširević će, rekla je, dok je živa, podsjećati na majku, na surovost rata i ljudsku dobrotu.

Komentari

NA VRH