LIČNOST DANA Rašid Mujkanović

Hrabri penzioner iz Nemile

Suočio se s lopovom kako bi spasio penziju

D. Pa.
10.08.2019 07:00

Mujkanović: Sve je, srećom, prošlo bez problema

Foto: D. Pašalić

Hrabri penzioner Rašid Mujkanović iz Nemile kod Zenice pokazao je da starost i strah nisu prepreka da spasi svoju penziju i stvari iz kuće, koje mu je prije nekoliko dana, u gluho doba noći, pokušao ukrasti nepoznati kradljivac. 

Uprkos činjenici da se našao oči u oči s lopovom, 83-godišnji Mujkanović odlučio je ustati iz kreveta i suočiti se s kradljivcem. Ova odluka, kako se ubrzo pokazalo, bila je ispravna s obzirom na to da je mladić pobjegao glavom bez obzira.

Njegov hrabri potez izazvao je divljenje cjelokupne bosanskohercegovačke javnosti, posebno zato što je Mujkanović u godinama, bio je iz sna i zato što bi mnoge savladao strah pa bi se ušutjeli dok lopov ne napusti kuću zajedno s ukradenim stvarima.

Iako je sve, srećom, prošlo bez problema, Zeničanin ne krije da je tek poslije postao svjestan da je mogao izgubiti glavu i da je sve moglo poći u krivom smjeru. No, kaže, ponovo bi, sada sa puškom pored kreveta, ustao da brani ono što je pošteno, sa svojih deset prstiju, stekao i zaradio.

Rašid Mujkanović rođen je 1936. godine u Nemili. Radni vijek proveo je u Njemačkoj radeći kao montažer, gdje je stekao penziju.

NA VRH