LIČNOST DANA

Sead Kotorić: Pobjeda radnika

Poručio Kasumoviću da proda svoju ćaćevinu, a ne “Zenicatrans”

Kotorić: Usprotivio se. Avaz

D. Pa.

29.8.2019

Da borba za prava radnika u našoj zemlji još ne poznaje granice, najbolje svjedoči primjer Seada Kotorića, zamjenika predsjednika Sindikata preduzeća “Zenicatrans”. 

On se u borbi za spas preduzeća osnovanog 1958. godine, čiju je prodaju na sjednici Gradskog vijeća predložio Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, nije libio poručiti prvom čovjeku grada da proda svoju ćaćevinu u Gornjem Vakufu.

- Neka gradonačelnik prodaje svoju ćaćevinu u Gornjem Vakufu, a ne ono što su naši očevi i djedovi pravili - izjavio je Kotorić.

Ova izjava naišla je na oduševljenje javnosti, pogotovo jer je na taj način Kotorić pokazao hrabrost i istrajnost u radničkoj borbi, ali i ugrozio samog sebe, oštro se suprotstavljajući osnivaču preduzeća u kojem zarađuje hljeb.

Na održanoj sjednici nervozno je sjedio u klupama Gradskog vijeća, čekajući kakav će biti ishod firme koja upošljava oko 170 radnika. Ipak, sreća i oduševljenje na njegovom licu, a nakon što vijećnici nisu podržali prodaju “Zenicatransa”, bila je neopisiva.

- Ovo je pobjeda svih radnika “Zenicatransa” – izjavio je Kotorić za “Avaz”.

Sead Kotorić rođen je 1961. godine u Doboju, a od 1997. uposlenik je “Zenicatransa”, gdje radi kao kontrolor.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.