LIČNOST DANA

Federika Mogerini: Borac za bolju Evropu

Mogerini: Interes i Balkana i EU. Arhiv

Piše: S. M.

4.9.2019

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federika Mogerini (Federica Mogherini) pozvala je posljednjih dana Evropsku uniju da zadrži snažno prisustvo na zapadnom Balkanu za ostvarivanje jasnog interesa, uvođenje cijelog Balkana u EU. 

Shvatila je Italijanka, i to otvoreno rekla pred kraj mandata, da je rješenje problema na Balkanu sigurna budućnost i Evropske unije.

Ako Balkan ostavi izoliran, precizno je upozorila, Unija će „zažaliti već za nekoliko godina“.

Visoka predstavnica mišljenja je da je ulazak zapadnog Balkana u EU pitanje ponovnog ujedinjenja cijelog evropskog kontinenata i da je ono potrebno kako Balkanu tako i EU.

Iz perspektive balkanskih zemalja, stavovi Mogerini, koje bi bilo dobro da zauzme i njen nasljednik, rješenje su problema i međudržavnih napetosti na Balkanu. Samo članstvo regije u EU, kojoj i pripada, sigurna je luka budućnosti.

Federika Mogerini rođena je u Rimu 16. juna 1973. godine. Na samitu zemalja Evropske unije u Briselu 2014. izabrana je na funkciju visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost. Udata je i majka je dvoje djece.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.