LIČNOST DANA

Vidimo se uskoro

Ovo je država izvanredne ljepote, s divnim ljudima i ogromnim potencijalom, rekao Berton

Berton: Vrijeme je da se izađe iz začaranog kruga. Arhiv

Piše: S. M. / Avaz.ba

5.9.2019

Bile su ovo nevjerovatne četiri godine. Hvala divnom osoblju OSCE-a u BiH što su svaki dan činili boljim. Vidimo se uskoro. Napisao je ovo Brus Berton(Bruce) jučer ujutro na Twitteru kada je s Međunarodnog aerodroma u Sarajevu odletio u Beč. 

Ambasador Berton, dakle, s jučerašnjim danom završio je četverogodišnju službu u našoj zemlji. Prije dvije godine preuzeo je dužnost šefa Misije OSCE-a u BiH. Prije toga, dvije godine obavljao je funkciju prvog zamjenika visokog predstavnika u BiH i supervizora za Distrikt Brčko.

O BiH je ambasador imao samo riječi hvale. U oproštajnoj poruci, između ostalog, napisao je:

- Ovo je država izvanredne ljepote, s divnim ljudima i ogromnim potencijalom. Kada se odmaknete od politike na visokom nivou, vidite da postoje mnogi, mladi i stari, koji su voljni da sarađuju, da postižu kompromise. 

Poslao je poruku i političkim liderima u kojoj je kazao da je „vrijeme je da se izađe iz začaranog kruga lidera koji se brinu za sebe i za svoje političke sljedbenike, na štetu ove zemlje, njenih građana i reformi koje su neophodne da BiH krene naprijed“.

Berton je porijeklom s područja sjeverozapadne obale Pacifika, a 1983. godine s izuzetnim uspjehom je diplomirao međunarodne odnose na Pacifičkom luteranskom univerzitetu. Prije diplomatske službe, proveo je tri godine radeći za firmu „Boeing“ u Sijetlu. Oženjen je nastavnicom Suzan Berton (Susan) i otac je dvoje djece, Ketrin (Katherine) i Arona (Aaron).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.