LIČNOST DANA

Borac za prava djece

Pištoljević: Svjetski stručnjak. Avaz

Piše: A. J.

6.9.2019

Djeca s poteškoćama u razvoju, njih 203, od ponedjeljka će početi pohađati program EDUS (Edukacija za sve). Jedna od najzaslužnijih za nastavak obrazovanja ovih mališana je izvršna direktorica Udruženja za unapređenje obrazovanja i podrške djeci sa i bez teškoća u razvoju iz Sarajeva i koordinatorica ovog projekta Nirvana Pištoljević.  

Ona je na čelu programa koji se bori za kvalitet u obrazovanju, za nauku i intenzivan rad po svjetskim i naučno odobrenim standardima. Autizmom se bavila tokom školovanja i boravka u Americi.

Na molbu roditelja djece četiri puta godišnje dolazila je u BiH, gdje je držala predavanja o ovoj temi.

Kako bi osposobila edukatore koji bi mogli raditi s autističnom djecom u nastavi, došla je u Sarajevo i kao gostujuća profesorica na Filozofskom fakultetu predavala šest mjeseci.

U saradnji sa Zavodom „Mjedenica“ radila je na osposobljavanju djece s poteškoćama u razvoju za pohađanje redovne nastave. I u tome je bila izuzetno uspješna, čime je pokazala i svoju privrženost Bosni i Hercegovini.

Nirvana Pištoljević rođena je u Sarajevu. Jedan je od najpoznatijih svjetskih stručnjaka koji se bave razvojem djece. Radila je kao profesorica na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku i Univerzitetu u Parmi. Bila je i predsjednica Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.