LIČNOST DANA

Hafiz dr. Sejad ef. Mekić: Tumač ljepote islama

Čovjek čije riječi plijene blagošću i smislom

Hafiz dr. Sejad ef. Mekić. Avaz

Piše: A. H.

22.9.2019

Kakva ljudska, obrazovana, intelektualna i moralna gromada mora biti osoba koja će stajati na čelu velikog muslimanskog džemata u jednom Kembridžu, gradu koji je sjedište jednog od najstarijih i najuglednijih univerziteta u svijetu, uvjerili smo se onog trenutka kada smo i lično upoznali hafiza dr. Sejada Mekića, glavnog imama Centralne džamije u ovom gradu.  

Opušten, susretljiv, kulturnan i nadasve prizemljen, čovjek čija svaka riječ plijeni svojom blagošću i smislom, koji je svoje obrazovanje sticao na najelitnijim univerzitetima Ujedinjenog Kraljevstva, upravo je zamišljena slika tumača ljepote vjere kojoj pripada.

S ponosom kaže da je iz Bosne, i to iz Kaćuna, i daje „Cvijet Srebrenice“ koji nosi na džubetu smješten i u njegovom srcu. Još ponosnije ističe a njegov džemat u Kembridžu okuplja muslimane raznih nacija, kultura, jezika i tradicija i da ga to oplemenjuje kao čovjeka i kao imama, te da je upravo ta šarolikost neprocjenjivo bogatstvo u kome kao imam može uživati.

Hafiz Mekić svojevremeno je kao postdiplomac na Kembridžu bio imam u jednoj od lokalnih žamija u tome gradu. Kada se nakon doktorata vratio u BiH, u namjeri da u njoj i ostane, njegove džematlije i najuglednije vođe muslimanske zajednice u Kembridžu, među kojima su i neki od akademski najutjecajnijih muslimana u svijetu, peticijom su tražili da se vrati u njihov džemat. Veće priznanje u misiji koju ima sigurno nije mogao dobiti.

Hafiz dr. Sejad ef. Mekić magistrirao je teološke nauke na Kembridžu, a doktorirao je na čuvenoj SOAS školi u Londonu. Oženjen je i ima četvero djece.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.