LIČNOST DANA

Nijaz Hodžić: Glas koji se čuje

Neumoran u borbi da nadležni riješe problem deponije „Uborak“

Hodžić: Prvi ukazao na problem. Avaz

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

25.9.2019

Četiri mjeseca skoro traje borba mještana naselja u sjevernim dijelovima Mostara, ali i drugih građana za konačno zatvaranje deponije „Uborak“ i njeno izmještanje na drugu lokaciju.  

Iako su i ranije, nerijetko, ukazivali na problem zbog odlaganja sumnjivog otpada na deponiju, poput animalnog, njihov glas se slabo čuo.

No, čašu njihovog strpljenja prelila je svojevrsna afera s dovoženjem mulja s mostarskog prečistača otpadnih voda u kojem je bilo opasnih supstanci.

Među najglasnijim, i onaj koji je medijima koncem maja prvi ukazao na ekološku bombu u naselju, otkrivši da potokom Sušica koji se ulijeva u rijeku Neretvu, uz deponiju, teče crni mulj bio je Nijaz Hodžić.

Od tada do danas, Hodžić je sa svojim komšijama neumoran u tome da potakne nadležne da riješe problem deponije, a da su ih uspjeli pomaknuti iz stepena uljuljanosti pokazali su građanskim neposluhom i višednevnom blokadom deponije.

Da su u svojoj priči itekako ozbiljni pokazuju svako malo organizirajući mirne proteste koje predvodi, upravo, Hodžić i koji je svojim angažmanom doprinio i tome da glas ovih ljudi dođe i do Sarajeva, do Federalnog parlamenta, a uz poruku da od svoje borbe odustati neće.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.