LIČNOST DANA Bosanskohercegovački intelektualac

Muhamed Filipović: Autentični lider bh. naučne misli

Intelektualnu snagu akademika ne kvalificira samo njegova naučna veličina, već i snaga njegovog bosanskog duha

A. H. / Avaz.ba
13.10.2019 06:26

Akademik Muhamed Filipović: Višedecenijsko bavljenje naukom

Foto: Avaz

Povodom 90 godišnjice rođenja i 70 godine akademskog rada, jučer je akademska zajednica BiH i regiona odala poštovanje akademiku Muhamedu Filipoviću, najautentičnijem živućem lideru bosanskohercegovačke naučne misli.

Simpozij koji su pod motom „Život i djelo akademika Muhameda Filipovića“ u Sarajevu ovim povodom organizirali Univerzitet u Sarajevu i Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti okupio je eminentna naučna imena iz BiH i regiona, pokazujući time nesvakidašnje poštovanje, ali i ugled koji je ovaj bosanskohercegovački intelektualac stjecao tokom višedecenijskog bavljenja naukom.

Intelektualnu snagu akademika Filipovića, pokazalo se to i jučer, ne kvalificira samo njegova naučna veličina, već i snaga njegovog bosanskog duha utemeljenog u njegovom porijeklu i odgoju, ali i životu u kome i u najpoznijim godinama nije prestao čitati, učiti i raditi.

Časno je biti svjedok vremena u kome živi akademik Muhamed Filipović, kao jedna od rijetkih bosanskih „sijedih naučnih glava“ čije se ime spominje s toliko poštovanja i uvažavanja.

„Život nam je dat da ga opravdamo“ izgovorio je akademik Filipović jučer prilikom susreta sa akademikom Mirom Jakovljevićem iz Zagreba.

Ako je iko opravdao i još na najveličanstveniji način opravdava vlastiti život, onda je to, upravo, akademik Muhamed Filipović.

Komentari

NA VRH