LIČNOST DANA

Miralem Pjanić: Fudbalski pijanista

U odsustvu Edina Džeke konačno svu odgovornost uzeo u svoje ruke

Pjanić: Među pet najboljih veznjaka svijeta. Avaz

Piše: A. Ču. / Avaz.ba

14.10.2019

Svojevremeno kada je Miralem Pjanić još bio golobradi dječak – što ga nije sprečavalo da na zelenom terenu radi stvari koje su mnogima nezamisliive – selektor Ćiro Blažević tvrdio je da ne mogu dva takva majstora biti u istoj ekipi, on i Zvjezdan Misimović.  

Kako je Zvjezdan bio iskusniji, imao je prednost, a onda smo dolaskom Safeta Sušića uvidjeli da su Ćirine tvrdnje bile na granici nebuloznih.

Bilo je to kao kada bi ustvrdili da Čavi (Xavi) i Inijesta ne mogu skupa, ili bilo koja dva majstora, a poenta je, kako jednom reče Švabo Osim, da ih je što više u timu. „Pet Sušića i pet Kataneca“ – idealna mjera.

Pa ipak, sve do subote kada je naš fudbalski pijanista, kako mu tepaju saigrači u Juventusu, predvodio našu selekciju protiv Finske (4:1), postigavši dva gola uz 93 posto uspješnosti dodavanja i tri ključna pasa, nije sve bilo koliko na njemu koliko na Edinu Džeki.

U subotu, međutim, nije bilo Džeke, pa je Miralem preuzeo stvari u svoje ruke i konačno pokazao kako može odigrati i u dresu reprezentacije. Može znači briljantno, samo kada se i ostale stvari poslože. Puno trke, da ima oko sebe ljude koji će mu pomagati, trkom pospješivati njegovu genijalnost.

Možda nismo ni svjesni kakvog igrača imamo. Sigurno jednog od trenutno pet najboljih svjetskih veznjaka u svijetu.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.