LIČNOST DANA

Jasmin Odobašić: Neumorni borac za istinu

Širom BiH promovira knjigu o 1.132 pronađene grobnice u Krajini

Odobašić: I sam prošao torture u logorima. Avaz

Piše: Al. B. / Avaz.ba

15.10.2019

Decenijama je tragao za posmrtnim ostacima žrtava agresije na BiH, za istinom o njihovim sudbinama, svjedočenjima na mukotrpnom putu ka pravdi. 

U godinama koje bi mogao i trebao posvetiti sebi, svome zdravlju i zasluženom odmoru, Jasmin Odobašić nastavlja borbu za istinu. Knjigu „Hiljadu grobnica u Bosanskoj krajini 1992.-1995.“ ovih dana promovirao je u Goraždu, djelo u koje su stali sva bol i sve zlo koje je protutnjalo 21 općinom sjeverozapadne BiH.

U knjizi su navedeni podaci o 1.132 grobnice u kojima je pronađeno 4.697 žrtava, od kojih je 4.016 do sada identificirano. Među žrtvama su bili žene, djeca, stogodišnjaci, slijepe i gluhonijeme osobe, logoraši bačeni u jame i kopove rudnika ...

Knjiga sadrži oko 800 fotografija grobnica, GPS koordinate za sve grobnice koje su nađene u Bosanskoj krajini, tako da će se i nakon 100 godina moći locirati mjesta gdje su te grobnice pronađene.

Jasmin Odobašić rođen je u Prnjavoru 1952. godine. Po zanimanju je diplomirani pravnik i do rata je radio u rodnom gradu, gdje je 1992. zarobljen. U logorima je proveo dvije godine i prošao različite oblike tortura, a nakon razmjene je imenovan za predsjednika Komisije za razmjenu ratnih zarobljenika RBiH. Kasnije je bio član Državne komisije za traženje nestalih te Instituta za traženje nestalih BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.