LIČNOST DANA

Emira Švraka: Borac za bolja prava oboljelih

Godinama se bori za prava osoba s cerebralnom paralizom

Švraka: Jedan od osnivača federalnog saveza. Arhiv

Piše: D. Pa.

19.10.2019

Ugledna sarajevska profesorica Emira Švraka i naredni mandat bit će na čelu Saveza udruženja osoba s cerebralnom paralizom Federacije BiH. To je i svojevrsno priznanje za nesebičnu brigu i trud da se osigura kvalitetniji život za oko 600 porodica u okviru ovog saveza. 

Švraka se u proteklom periodu maksimalno zalagala za prava i bolji život ove populacije, zbog čega, s pravom, dobiva isključivo pozitivne kritike cjelokupne bh. javnosti.

Njenu upornost, želju i dugogodišnju borbu za prava osoba s poteškoćama u razvoju prepoznali su ne samo u našoj zemlji nego i šire, pa je oboljeli od cerebralne paralize s pravom zovu svojim borcem i istinskim herojem.

Da uživa i podršku u Savezu, čiji je jedan od osnivača, potvrđeno je u četvrtak, kada joj je na drugoj izbornoj sjednici Skupštine, održanoj u Zenici, produžen mandat.

Emira Švraka rođena je 13. juna 1955. godine u Beogradu. Specijalista je fizikalne medicine i rehabilitacije, magistar dječije i adolescentne psihijatrije i psihologije, a već 22 godine radi u rehabilitaciji s porodicama djece i osoba s multiplim teškoćama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.