LIČNOST DANA

Husejn Džananović: Slijepi radoholičar Huso

Husejn je odgovoran radnik, a ako kući zbog prijevoza ode ranije, niko mu neće zamjeriti

H. Č. / Avaz.ba
05.11.2019 06:36

Husejn Džananović: Najgore je od autbusa do kuće putovati zimi, po ledu

Foto: Avaz

Ako na putu od gračaničkog Doma zdravlja do Autobuske stanice, pa malo i dalje, na trotoaru, uz sami kolovoz, ugledate čovjeka srednjih godina, niskog rasta, savijenih nogu i potpuno slijepog kako bijelim štapom kucka po rubu trotoara, nemojte ga zaobići svojim automobilom. Stanite mu, povezite ga, pogotovo ako idete u pravcu gračaničkog 15 kilometara udaljenog sela Doborovci. Dobit ćete od Svevišnjeg sevap, jer ćete učiniti dobro djelo, a Husejn vam to nikada neće zaboraviti. 

 Da. Ovo je slovo o slijepom Husejnu Džananoviću, koji bijela svijeta vidio nije. Nikada nije vidio kako izgleda njegova supruga Azemina, koja mu je rodila dvije kćerke, a one troje unučadi. I njih Huso vidio nije, ali jeste osjetio njihovu dobrotu, toplinu. Fascinirala nas je odlučnost stopostotnog invalida Husejna, jer putovati iz dalekog sela, presjedati iz autobusa u autobus, naravno uz pomoć dobrih ljudi i “bijelog štapa”, da se ne bi nekome molio i sadaku tražio, ovoj današnjoj omladini, koja spava do 11 sati i ne odvaja se od mobitela, mogla bi poslužiti za primjer.

 Da je Husejn odgovoran i na radnom mjestu telefoniste u Domu zdravlja u Gračanici posvjedočila nam je i direktorica dr. Murisa Ustavdić-Šadić. Ako naš Huso zbog prijevoza kući ode ranije, niko mu zamjeriti neće, reče direktorica.

 Husejna je izdao vid još dok je bio dijete, izdale noge kad je odrastao, ali ga pamet i danas dobro služi. U njegovoj glavi je više od 500 upamćenih telefonskih brojeva, ali i pjesma “Bijeli štap” koju je napisala njegova supruga Azemina, čiji stihovi nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. “Idem putem, klap, klap i u ruci nosim štap. A štap ti je bijele boje, on označava staze moje. On slagati mi nikad neće, niti će reći meni se ne kreće.

Komentari

NA VRH