LIČNOST DANA Penzioner iz Banovića

Suljo Kahrimanović: Vrijedni poljoprivrednik

Od iscrpljenosti prilikom uzgoja kornišona završio i u bolnici, ali nije odustajao

S. I. / Avaz.ba
06.11.2019 06:33

Kahrimanović: Zaradio 10.000 KM prihoda svojoj porodici

Foto: Avaz

Penzioner Suljo Kahrimanović iz Banovića koji uzgaja krastavce kornišone kako bi osigurao bolji život svojoj porodici, očit je dokaz da se rad i trud isplate.

Zbog nedovoljnih finansijskih primanja i nemogućnosti da svojoj porodici osigura normalne uvjete za život, Suljo je na prijedlog uposlenika lokalne zajednice odlučio da pokuša uzgajati kornišone. Početkom maja počne pripreme, udaranje kolića, razvlačenje mrežice, sadnju i zalijevanje. Sve do septembra, svaki dan je na parceli od 700 kvadrata gdje ostavlja dio svog života. Razgovara s komšijama, pa i zapjeva dok zalijeva krastavce u nadi da će uspjeti.

Prva sezona uzgoja bila je najteža, a Suljo na ivici života jer je izgubio sve uloženo.

Od 3.500 sadnica uzgojio je samo 2.500 kilograma kornišona, nakon čega je od umora i iscrpljenosti završio u bolnici. Ali vrijedni Suljo nije odustajao. Svjestan da može osigurati lagodniji život svojoj četveročlanoj porodici, zasadio je kornišone i naredne sezone.

U sedmoj sezoni proizvodnje Suljo je od 1.500 sadnica proizveo 7.000 kilograma kornišona i zaradio 10.000 KM prihoda svojoj porodici. Za svoj trud nagrađen je i finansijskim podsticajima, besplatnim repromaterijalom te stručnom pomoći.

Komentari

NA VRH