LIČNOST DANA

Mesud Hrbat Sudo: Primjer neviđenog sebičluka

Hrbat: Želio prevariti državu. Avaz

Piše: D. A.

15.11.2019

U jasan, precizan i knjiški primjer sebičluka izrastao je posljednjih sedmica Mesud Hrbat zvani Sudo, vlasnik trgovačke kompanije „Penny plus“. Čovjek koji je silne pare zgrnuo u objektima koje je izgradio “na divljaka”, izgubio je bitku, koja bi mogla izazvati lančanu reakciju, koja će voditi do njegovog neslavnog kraja. 

Sudi je ovih dana Općinski sud u Sarajevu odbio žalbu kojom je htio zaustaviti gradnju Prve transverzale, kao ceste od javnog interesa za građane Kantona Sarajevo, ali i šire. Sud je utvrdio ono što bi svako ko se imalo razumije u pravo – da Sudina tužba nema nikakvog osnova.

Ono što Sudi smeta jeste to što trasa ovog generacijskog projekta prolazi tamo gdje se nalaze njegovi objekti. Ono što dodatno pokazuje njegovu sebičnu karakternu crtu i drskost jeste to što su ti objekti napravljeni nelegalno, što je inspekcija i dokazala.

To Hrbatu nije smetalo da pokuša usporiti, pa čak i blokirati gradnju Prve transverzale, koja bi olakšala život stotinama hiljada građana, koji satima čekaju da uđu ili izađu iz glavnog grada.

Osim što Sudi, dakle, ne smeta da građanima od puta ka Sarajevu ili izvan njega pravi noćnu moru, Sudi ne smeta ni to što time usporava privredni razvoj Kantona Sarajevo. I ne samo Sarajevskog, već i Tuzlanskog, kao i Zeničko-dobojskog kantona, koji bi Prvom transverzalom bili direktno povezani s glavnim gradom.

Ne treba čuditi ako građani, ogorčeni Sudinim sebičlukom, počnu bojkotirati njegove trgovačke lance, a istražni organi se konačno počnu baviti pitanjem: Ko je Sudi omogućio i kako je Sudo uspio bespravno napraviti nekoliko ogromnih objekata na mjestu za koje se već 20 godina zna da će biti moderna cesta!?

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.