LIČNOST DANA

Milo Đukanović: Lider za evropsku Crnu Goru

Jedan od rijetkih političara koji je ostvario skoro sve svoje ciljeve

Đukanović: Utrli smo put nezavisnosti. Agencije

Piše: Fu. M. / Avaz.ba

2.12.2019

Aktuelni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović osvojio je još jedan mandat na čelu vladajuće crnogorske stranke Demokratske partije socijalista (DPS).

On je jedan od rijetkih regionalnih, pa i svjetskih političara, koji je do sada ostvario sve svoje političke ciljeve. Svoju Crnu Gore najprije je poveo putem nezavisnosti, a potom je uveo u NATO, uprkos brojnim osporavanjima pojedinaca.

- Utrli smo put nezavisnosti i evropeizaciji Crne Gore. Posebno ako znamo njenu stoljetnu zagledanost u suprotnom smjeru. Crna Gora je bila u stanju da odbrani svoj nacionalni interes, umjesto da se prepusti tuđem, kao mnogo puta u dugoj ratničkoj historiji – rekao je Đukanović prilikom obraćanja na subotnjem Kongresu DPS-a.

Istaknuo je i da je “članstvo u NATO-u bila kruna reformskih napora na usvajanju visokih demokratskih standarda”.

Kako stvari stoje, Crna Gora bi, pod njegovim vodstvom, ponajprije iz regiona trebala dobiti i tu drugu krunu, a to je ponopravno članstvo u Evropskoj uniji.

Tako bi crnogorskom lideru samo ostao i taj cilj, za koji postoji nada da će ga ispuniti u ovom mandatu.

Đukanović je rođen 15. februara 1962. u Nikšiću. Kad je imao 29 godina, 1991., postao je najmlađi evropski premijer. Nakon toga se u više mandata nalazio na poziciji premijera i predsjednika Crne Gore.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.