LIČNOST DANA

Safet Hebibović: Čuvar baštine

U njegovim zbirkama nalazi se i 2.000 fotografija Konjičana koji nisu više među živima

Hebibović: Donacije muzeju. Avaz

Piše: S. Dž. / Avaz.ba

7.12.2019

Konjičanin Safet Hebibović je strastveni kolekcionar koji posljednjih 40 godina prikuplja arhivsku građu o svom rodnom gradu.

Počeo je od običnih oglasa za najavu fudbalskih utakmica, a onda je prešao i na sve ostalo što mu je bilo interesantno o Konjicu. Tekstovi, knjige, razglednice, značke, fotografije i drugi vrijedni eksponati dio su sada neprocjenjivog blaga koje se krije u njegovom domu.

Posjeduje 20.000 fotografija, na hiljade knjiga iz različitih oblasti, kao i knjige najpoznatijih konjičkih pisaca. U njegovim zbirkama nalazi se i 2.000 fotografija Konjičana koji nisu više među živima, 330 razglednica grada iz austrougarskog perioda, 550 fotografija narodnih nošnji, 1.700 znački, stare novčanice i mnogo drugih vrijednih predmeta i pisanih tragova o Konjicu i okolici.

Hebibović je dio svoje arhivske građe proteklih godina poklonio Zavičajnom muzeju Konjic te tako svi posjetioci u rodnoj kući Zuke Džumhura mogu pogledati 527 njegovih karikatura.

Ovaj skromni Konjičanin može biti primjer mnogima kako se čuva tradicija i kulturna baština svoga grada.

Ovih dana intenzivno radi na pripremi izložbe povodom 100. godišnjice rođenja Zuke Džumhura, kao i na pripremi knjige o Fudbalskom klubu Igman, također za 100. godišnjicu postojanja. Dobitnik je najvećeg općinskog priznanja - „Plakate sa zlatnim grbom“.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.