LIČNOST DANA

Husnija Kamberović: Glas znanja

Gradonačelniku Skaki pojasnio da 1. februar ne može biti Dan Sarajeva osim ako ne želi obilježavati mjesec Sarajeva

Kamberović: Slušati i religijske zajednice. Arhiv

Piše: F. K.

13.12.2019

Koji datum treba obilježavati kao Dan Sarajeva? Kažu Gradska uprava i gradonačelnik Abdulah Skaka da to treba biti 1. februar kao najstariji mogući datum pisanja Isa-begove vakufname s korijenom imena Saraj. 

Profesor Husnija Kamberović odgovara argumentima - ne treba biti! I to iz mnogo razloga. Jedan od njih je i taj što vakufnama Isa-bega Ishakovića nema precizan datum. Vakufnama je datirana mjesecom, koji traje od 1. februara do 2. marta.

E, baš zato je Skaka političar, a Kamberović historičar i glas znanja. Objasnio je Skaki da, ako mu je toliko bitno da se Dan Sarajeva obilježava na osnovu pisanja Isa-begove vakufname, jedina mu je opcija da obilježava mjesec Sarajeva.

Ukazao je Kamberović i na to na koji se način traži mišljenje akademske zajednice, da treba voditi računa i o religijskim zajednicama i posebno ono što često zaboravljamo – ako vladajućim elitama treba neki datum iz nekog njihovog razloga, da ne pitaju nauku.

Husnija Kamberović rođen je 1963. u Mionici kod Gradačca. Diplomirao je 1987. na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu, a magistrirao i doktorirao u Zagrebu. Redovni je profesor na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.