LIČNOST DANA

Elmedin Konaković: Razobličeni radikal

Dosadašnji članovi NiP-a kucaju na vrata DF-a, SBB-a i SDA, a na Konakovićeva vrata Bogunićka je poslala pravnu državu

Konaković: Slagao da će podnijeti krivičnu prijavu protiv sebe. Arhiv

Piše: R. I. / Avaz.ba

19.12.2019

Na političkoj pozornici Bosne i Hercegovine još nikada nije zabilježen slučaj da jedan političar toliko kuka za svojom foteljom kao Elmedin Konaković

Nakon osam godina neupitnog vladanja nad Kantonom Sarajevo, ovaj politički gubitnik ne može shvatiti da je prokockao sve šanse i da drugi trebaju popraviti ono što on nije bio u stanju da napravi.

Nakon blefiranja da nova koalicija neće imati 18 ruku i većinu, potopljen je tom brojkom i uspaničen da je procedura njegove smjene legalno krenula.

Ko o čemu

Čovjek koji je pokušao glumiti novu političku snagu, potpuno je smetnuo s uma da će neko otvoriti knjigu i o njemu, to je hirurški precizno uradio Željko Komšić. Komšić je rekao ono što bolji poznavaoci prilika znaju od dana osnivanja Naroda i pravde.

Konaković je tu finansijsko-politički eksponent. Suštinski, to je politički projekt radikalnog krila SDA – Muamera Zukorlića, Hasana Čengića i Keme Ademovića.

Uz koruptivno-diktatorsko vladanje Kantonom Sarajevo, njima je propao i drugi strateški cilj da u liku spomenutog Zukorlića, koji je izgubio na izborima u Saboru Islamske zajednice BiH, dobiju sebi podobnog reisu-l-ulemu.

Zukorlić je poznat i po tome da su u Srbiji on i njegova patuljasta stranka katastrofalno poraženi na izborima u Sandžaku. Uz to, Hasan Čengić je odavno prepoznat kao samozatajni, ali vrlo uporni vođa desnice.

Kemo Ademović je bivši direktor tajne službe AID, koju je rasformirao visoki predstavnik zbog teških zloupotreba i serije nerazjašnjenih političkih ubistava, odnosno likvidacija.

Međutim, i pored toga, ko o čemu, Elmedin o poštenju. Zbog toga ne čudi da ionako malobrojni članovi NiP-a već kucaju na vrata Komšićevog ili Radončićevog političkog projekta.

Uz koruptivnu dimenziju NiP-a, o čemu su govorili Konakovićeva ministrica Bogunić i njegova podjela 600.000 KM po jaranskom osnovu ili propali pokušaj višemilionske pljačke na nepotrebnom helikopteru, potvrđuju raspadanje radikala. Da bi smirio svoje članstvo i javnost, Konaković je slagao i javno obećao da će podnijeti krivičnu prijavu protiv samog sebe i, tobože, tako dokazati da Bogunićka ne govori istinu, ali, naravno, opet je slagao.

Od otvorenog suprotstavljanja demokratskom pravu održavanja LGBT parade i saopćenjima u kojima se Komšiću podvaljuje izdaja, jer je omogućio nastavak NATO puta našoj zemlji, da se ne govori o užasnoj laži da će on biti smijenjen što se tobože protivi kockarnicama, kada ga je SDA moralno ugasila javnim objavljivanjem više stotina hiljada KM koje je upravo Konaković dobio jer je „finansijski hajrovao“ upravo od tog haram biznisa.

Ovaj radikal skriven u urbanom odijelu sada svakog dana plasira njemu karakteristične laži i nekontroliranu srdžbu. Tolika količina javno eksponirane tuge zbog gubitka vlasti jednog političara nije viđena.

Propao k'o žeton

Ali, možda Konaković više kuka zbog toga što nije ostvaren plan spomenute trojke nego što je u politici propao, kako se u Sarajevu već sprdaju, „k'o žeton“. Njegovi ionako malobrojni članovi naveliko kucaju na Radončićeva i Komšićeva vrata ili se žele vratiti u SDA, a na Konakovićeva vrata će, vjerovatno, brzo zakucati pravna država.

Ministrica Bogunić, koja je izašla s izuzetno teškim optužbama o korupciji svog donedavnog šefa, zaslužuje da njene argumente sasluša nadležno tužilaštvo.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.