LIČNOST DANA

Robert Firmino: Čovjek za trofeje

Postigao odlučujući gol u finalu Svjetskog klupskog prvenstva

Firmino: Poseban stil. Avaz

Piše: A. Ču. / Avaz.ba

23.12.2019

Potpuno je nevjerovatno zvučao podatak da pored svojih sedam osvojenih titula prvaka Evrope Liverpul nikada nije osvojio naslov svjetskog klupskog prvaka, odnosno interkontinentalnog prvaka, kako se nekada nazivao. Pokušavali su u nekoliko navrata, a jednom su u finalu poraženi upravo od Flamengo Rija.

Ipak, u subotu su uspjeli domoći se jedinog trofeja koji im je nedostajao u klupskoj riznici, trećeg ove sezone, vjerovatno najuspješnijeg u posljednjih tridesetak godina. Čovjek koji je omogućio Redsima veliko slavlje bio je simpatični, nerijetko potcijenjeni napadač Roberto Firmino, koji je postigao gol u devetoj minuti produžetka.

Brazilac je tako i od svoga trenera Jirgena Klopa načinio istinskog heroja koji je premašio čak i vlastita, ispostavit će se, vrlo skromna očekivanja. Nijemac je na prvom presu kada je stigao u Liverpul kazao da bi bilo odlično da tokom četiri godine njegov tim osvoji barem jedan trofej.

Firmino je rođen u Alagoasu 2. oktobra 1991. godine. Karijeru je počeo u Figuerenseu, a nastavio u njemačkom Hofenhajmu, gdje je rapidno uznapredovao. Posebno je dojmljiv njegov način zabijanja golova kada okrene glavu, što ga je još tada svrstalo među najatraktivnije igrače evropskog fudbala.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.